Blog

Ελληνικά Προϊόντα: τα δώρα της ελληνικής γης

Ελληνικά Προϊόντα

Η ελληνική γη διαθέτει αναρίθμητους γευστικούς θησαυρούς, ελληνικά προϊόντα που όλο και περισσότερο μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο. Πράγμα που αποδυκνύει πως μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Το ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων The Greek Grocery διαθέτει βιολογικά και vegan προϊόντα, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, που προσφέρουν υγεία και ευεξία.

Βιολογικά προϊόντα που δε θα μπορούσαν να λείπουν από κανένα ελληνικό τραπέζι και χρόνο με το χρόνο κατακτούν και τις διεθνείς αγορές, βάζοντας όλο και πιο έντονα τη χώρα μας στον γευστικό παγκόσμιο χάρτη.

Κρόκος Κοζάνης

Η υπερτροφή με τις “μαγικές” ιδιότητες! Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν ελληνιστί, είναι από τα γνωστα ελληνικά προϊόντα για την εξαιρετική του ποιότητα, το ζωηρό του χρώμα και την έντονη γεύση του. Έχει ποικίλες χρήσεις, ενώ η συγκομιδή, η ξήρανση και η συσκευασία του γίνεται σύμφωνα με ειδική μέθοδο που χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Σήμερα, το ελληνικό σαφράν προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Κοζάνης. Η καλλιέργειά του στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Καθώς, οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί (αποστραγγιζόμενο, μετρίως εύφορο έδαφος, θερμό εύκρατο κλίμα). Σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των φυτών, δίνουν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας με μοναδικές ιδιότητες.

Ο Κρόκος χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, σε μικρές ποσότητες λόγω της έντονης γεύσης του, με την προσφορά παράλληλα των έντονων αρωμάτων του σε μια πληθώρα πιάτων.

Ωστόσο, η έντονη χρωστική του ικανότητα, έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση του και στην παρασκευή χρωμάτων ή στη βαφή ενδυμάτων. Λόγω της απόδοσης των θεραπευτικών ιδιοτήτων, ο κρόκος απαντάται στη σύνθεση καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων.

Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

Από τα ελληνικά προϊόντα δεν θα μπορούσε να λείπει, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το αγνό φυσικό λάδι ελιάς, που δεν έχει υποστεί καμία βιομηχανική επεξεργασία. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Ενδέχεται η παρουσία ευχάριστης πικράδας και μικρής διάρκειας κάψιμο στον οισοφάγο, δείγμα της εξαιρετικής του ποιότητας.

Με το 75% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου να είναι έξτρα παρθένο, η Ελλάδα καταλαμβάνει με διαφορά την πρώτη θέση στον κόσμο σε παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου,

ενώ ταυτόχρονα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε όλο τον κόσμο. Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ο βαθμός οξύτητας εκφρασμένος σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 0.8%.

Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή είναι αυτή, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, καθώς έχει διαπιστωθεί πως συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα του οργανισμού μας.

Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης,

ενώ η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, δρουν προληπτικά για ορισμένες μορφές καρκίνου ,

την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και αποτελεί εν γένει έναν εξαιρετικό σύμμαχο διατήρησης της καλής μας υγείας.

Μέλι

Αναμφισβήτητα ένας καθημερινός σύμμαχος της υγείας και απολύτως δικαιολογημένα έχει την ονομασία το «νέκταρ των θεών».

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν , πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

Από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως ένα σπουδαίο θεραπευτικό μέσο, γεμάτο θρέψη και αρώματα που θυμίζουν εξοχή.

Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι έχει διαφορετική γεύση, χρώμα, άρωμα και αναλογία συστατικών. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας του τόπου μας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Οι υδατάνθρακες που περιέχει παρέχουν άμεσα ενέργεια και τόνωση στον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ωφελούν την μνήμη.

Η κατανάλωση του συμβάλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καλή κυκλοφορία του αίματος,

ενώ μειώνει δραστικά τα συμπτώματα και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος και δρα βοηθητικά στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως η συνοδεία μελιού, στη καθημερινή μας διατροφή εμπλουτίζεται γευστικά

αλλά και ποιοτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσπρια

Τα όσπρια δεν θα έλειπαν από την λίστα με τα ελληνικά προϊόντα. Είναι το αποτέλεσμα από τους αποξηραμένους σπόρους ορισμένων φυτών της οικογένειας των ψυχανθών

και είναι η πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης στη φύση .

Φάβα, γίγαντες, ρεβίθια, φακές, μαυρομάτικα φασόλια και τόσοι άλλοι γευστικοί και διατροφικοί θησαυροί της ελληνικής γης,

αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας και η θέση τους στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής!

Περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, σιδήρου και ινών, ελάχιστο ή καθόλου λίπος και μηδενική χοληστερίνη,

σημαντικές ποσότητες που περιέχουν σε μέταλλα, όπως κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αγαπημένο φαγητό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αλλά και δροσερή καλοκαιρινή πρόταση ως σαλάτα,

τα ελληνικά όσπρια έχουν φήμη για τη νοστιμιά τους.

Ξακουστά είναι τα όσπρια από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς το έδαφός της είναι πλούσιο σε κάλιο,

γεγονός που συμβάλει καθοριστικά ώστε να είναι ιδιαίτερα βραστερά και εύγευστα.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες τα φυτικά οξέα που περιέχουν τα όσπρια εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ χάρη στις πολυφαινόλες τους, απόδοση αντιγηραντικών ιδιοτήτων.

Δράση παράλληλα ενάντια στις διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος.

Ανακεφαλαιώνοντας, το βασικό πλεονέκτημα των οσπρίων είναι ο θαυμάσιος συνδυασμός υψηλών επιπέδων φυτικών ινών και χαμηλών επιπέδων λιπαρών. Παράλληλα με την υψηλή διατροφική αξία, τη μεγάλη περίοδο συντήρησης και το πολύ χαμηλό τους κόστος.