Blog

Κρόκος Κοζάνης: Μια Υπερτροφή, σκέτος θησαυρός!

close up utensils full saffron Custom

Ο κρόκος Κοζάνης είναι μπαχαρικό γνωστό από την αρχαιότητα, το οποίο καλλιεργείται και αναπτύσσεται στο Νομό Κοζάνης εδώ και πάνω από 300 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες, ενώ στην ίδια την Παλαιά Διαθήκη συνέδεαν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στην ομώνυμη κωμόπολη του Νομού Κοζάνης, η οποία είναι η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή στην Ελλάδα όπου γίνεται συστηματική καλλιέργεια του φυτού, το οποίο στη συνέχεια εξάγεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Η φύτευση του λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά προκειμένου να δημιουργηθούν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γρ. κόκκινου κρόκου! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως συγκαταλέγεται στα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και στα ανώτερα ποιοτικά. Το ελληνικό σαφράν εκτός από την νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, περιέχει και σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ποια είναι τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του Κρόκου Κοζάνης;

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Αποτελεί ευρέως διαδεδομένο προϊόν για τις αντιγηραντικές, τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire,

U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που υπάρχουν στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή. Μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Συν τοις άλλοις, ο κρόκος έχει δείξει πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου. Αποτελώντας με αυτό τον τρόπο έναν σπουδαίο σύμμαχο της Ιατρικής επιστήμης.

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία του Κρόκου Κοζάνης;

Ο Κρόκος Κοζάνης προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, ενώ έχει την ικανότητα σε μικρές δόσεις να διεγείρει την όρεξη και κυρίως να διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κολικούς. Συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος από την ακμή με εξωτερική χρήση του. Διαθέτει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και παράλληλα ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Καταπολεμεί δραστικά την χοληστερίνη, εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος ξεχωρίζει για την ευεργετική δράση του σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ και αποτελεί μία έξυπνη λύση για την αντιμετώπιση κρίσεων άσθματος, ναυτίας και πεπτικών διαταραχών.

Που θα βρείτε και πως θα χρησιμοποιήσετε τον Κρόκο Κοζάνης

Το ελληνικό σαφράν, θα το βρείτε ως κρόκο Κοζάνης και την ποιότητά του εξωτερικά μπορείτε να την προσδιορίσετε μέσω του χρώματος, του μεγέθους των στιγμάτων και του αρώματος του.

Η κατανάλωσή του είναι πολύ ευχάριστη ως αφέψημα και η χρήση του είναι ευρέως γνωστή ως μπαχαρικό. Συνοδεύει ιδανικά μία πλειάδα αλμυρών και γλυκών πιάτων. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη νότα με έντονο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Να το χρησιμοποιείτε σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Σε μορφή σκόνης μπορούμε να το προσθέσουμε στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να τα μουλιάσουμε σε ένα φλιτζάνι νερό τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα και μπορεί να προστεθεί στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Προφανώς και ο κρόκος μπορεί να καταναλωθεί και ως ρόφημα, ιδιαίτερα γευστικό μάλιστα, όπου και απαιτούνται 3 – 4 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Κρόκος Κοζάνης: ο θησαυρόςτου τόπου μας στο The Greek Grocery!

Ο Κρόκος Κοζάνης και τα προϊόντα του καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο διαδικτυακό μας κατάστημα και με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σας τα παρουσιάζουμε.

Ένα δώρο της κοζανίτικης γης για τον καθένα από εσάς, μία Υπερτροφή σκέτος θησαυρός!!