Μαρμελάδες φρούτων χωρίς ζάχαρη για πιο υγιεινά πρωινά!
Η μαρμελάδα είναι ένα γλυκό που παρασκευάζεται από φρούτα βρασμένα, συνήθως, με ζάχαρη. Διαφέρει από το γλυκό του κουταλιού, την κομπόστα και τα ζελέ. Θεωρείται ένα βασικό συστατικό για ένα πλήρες πρωινό. Για αυτόν τον λόγο την βρίσκουμε, σχεδόν πάντα, στους μπουφέδες ξενοδοχείων τα πρωινά.
Η χρήση της ποικίλει, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα για τοστ με κάποιο βούτυρο, ως συστατικό σε αρτοσκευάσματα, μέσα σε γλυκά ή ως ντεκόρ σε αυτά. Ακόμα και με λαχανικά και κρέατα μέσα σε συνταγές.
Όπως όλα τα γλυκά, οι μαρμελάδες, φτιάχνονται με φρούτα, ζάχαρη και νερό. Πλέον έχουν βρεθεί υλικά ικανά να αντικαταστήσουν την ζάχαρη στο γλυκό για μια πιο υγιεινή συνήθεια ή για αυτούς με προβλήματα στην υγεία τους. Πιθανές επιλογές είναι το σιρόπι σφένδαμου και η στέβια.
Στη σελίδα μας θα βρείτε την Extra Μαρμελάδα Φράουλα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης με 100% φρούτα και χυμό φρούτων. Καθώς και την βιολογική Μαρμελάδα Πορτοκάλι χωρίς προσθήκη ζάχαρης με βιολογικό άλειμμα από πορτοκάλι και συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού.
Η μαρμελάδα προήλθε από ένα επιδόρπιο που φτιάχνεται στην Πορτογαλία από κυδώνια. Οι Πορτογάλοι ονόμασαν αυτό το γλυκό «μαρμελάδα». Άρχισαν να το εξάγουν στη Βρετανία το 1400. Μέχρι το 1700, είχε μετατραπεί σε ζελέ φτιαγμένο στη Βρετανία από πορτοκάλια. Ήταν η Σκωτία που ανέπτυξε την έκδοση με δυνατότητα αλοιφής.
Μέχρι το 1800, οι Σκωτσέζοι είχαν στραφεί στη χρήση των πορτοκαλιών Σεβίλλης – τα οποία ήταν φθηνά, επειδή ήταν τόσο πικρά που κανείς άλλος δεν τα ήθελε. Οι Γάλλοι και οι Ισπανοί νόμιζαν ότι ήταν εντελώς τρελοί.
Η πρώτη μαρμελάδα κατασκευάστηκε το 1874 από την Sarah Cooper, σύζυγο του Frank Cooper, που είχε ένα μικρό παντοπωλείο. Στον ίδιο άρεσε τόσο πολύ η μαρμελάδα της γυναίκας του που αποφάσισε να την πουλήσει – δίνοντας της το όνομα του.
Στη αρχαιότητα, η μαρμελάδα δινόταν ως δώρο για την επίδειξη γενναιοδωρίας και πλούτου ως δώρο ή ακόμα και σε επισκέψεις. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, έως και σήμερα τη χρησιμοποιούν σαν κέρασμα.
Τα φρούτα γνωστά για τις θρεπτικές τους ικανότητες, είναι πηγή μετάλλων και βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά των μαρμελάδων είναι ίδια με εκείνα τα φλαβονοειδή που υπάρχουν και στο φυσικό φρούτο.