Blog

Vegan προϊόντα, Μία νέα τάση ή τρόπος ζωής;

Vegan προϊόντα Μία νέα τάση ή τρόπος ζωής

Την τελευταία τριετία η αγορά από vegan προϊόντα και η ανάλογη καταναλωτική τάση, ήταν από τις πλέον αναπτυσσόμενες παγκοσμίως. Σε αυτό συνετέλεσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πανδημία, αφού ευαισθητοποίησε περαιτέρω τους καταναλωτές στα ζητήματα της υγείας και της καθημερινής διατροφής. Είναι ηλίου φαεινότερο, πως τα vegan προϊόντα και η αγορά τους έχει δημιουργήσει τη δική της οικονομία, που κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενισχύοντας το μερίδιο της στην αγορά. Αν και στη χώρα μας το μερίδιο των προϊόντων που συνοδεύουν τη veganκουλτούρα είναι ακόμα σχετικά μικρό, χρόνο με το χρόνο οι αγορές των φυτικών προϊόντων προσωπικής περιποίησης και κυρίως των “plant based” τροφίμων, κερδίζουν έδαφος.

Η αρκετά υψηλή ποσοστιαία ανάπτυξη των πωλήσεων των φυτικών υποκατάστατων κρεατικών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων σε σχέση με τα ζωϊκά πρωτότυπα αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της εν λόγω τάσης. Το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός στη διαφοροποίηση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ την ενθαρρύνει, παρόλο που η οικονομική κρίση αναπόφευκτα ανακόπτει την ανοδική της πορεία.

Vegan ή χορτοφάγος – Ποια είναι η διαφορά τους;

Προκειμένου κάποιος να αποφασίσει ποια είδους διατροφή του ταιριάζει και τον ικανοποιεί, θα πρέπει να αντιληφθεί τις διαφορές μεταξύ vegan και χορτοφάγων.

Από τη μία πλευρά, οι vegan δεν καταναλώνουν καμία τροφή που περιλαμβάνει κρέας, ζωικά παράγωγα, αυγά, θαλασσινά αλλά και επεξεργασμένες τροφές που κατά πάσα πιθανότητα είναι προερχόμενα από ζώα. Ακόμα, ορισμένοι vegan απέχουν και από κάποια είδη ζάχαρης, μιας και για την λεύκανσή τους χρησιμοποιείται άνθρακας από κόκκαλο.

Από την άλλη πλευρά, οι χορτοφάγοι εμπλουτίζουν το μενού τους με περισσότερες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα χωρίζουμε σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε αυγά.
  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και αυγά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά συνεχίζουν να τρώνε ψάρια.
  • Ημί-χορτοφάγοι, οι οποίοι διατηρούν μια χορτοφαγική δίαιτα για το μεγαλύτερο διάστημα και καταναλώνουν λίγο κρέας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποιες τροφές προτιμάει ένας vegan

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, η διατροφή ενός vegan είναι πιο απαιτητική απ’ ότι αυτή ενός χορτοφάγου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πληθώρα τροφικών επιλογών που μπορεί κάποιος vegan να καταναλώσει. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από αυτές:

Φυτικό Γάλα

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα φυτικού γάλακτος αποτελούν το γάλα καρύδας, αμυγδάλου και σόγιας.

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της vegan διατροφής, μιας και είναι αυτά που παρέχουν την απαιτούμενη καθημερινή ενέργεια. Τα όσπρια είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης, η οποία καλύπτει το διατροφικό κενό που προκαλεί η απουσία του κρέατος και του ψαριού.

Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Είναι από τις κατηγορίες των τροφίμων που θα πρέπει πάντα να υπάρχουν σε κάθε τραπέζι. Και ασφαλώς τι πιο vegan από ένα φρέσκο φρούτο!

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα καλό σνακ για κάθε vegan, μιας και είναι γευστικοί και χορταστικοί. Παράλληλα, είναι μια καλή πηγή για Ω3, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον οργανισμό.

Φυτικό Τυρί

Αν η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων προβληματίζει, το τυρί φυτικής προέλευσης είναι βέβαιο πως θα καλύψει αυτό το κενό. Με εξαιρετική γεύση και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, προσφέρει και με το παραπάνω, ότι ακριβώς χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή.

Σιρόπι Αγαύης

Η απουσία ζάχαρης δεν πρέπει να φοβίζει. Υπάρχουν πολλά γλυκαντικά που μπορούν επάξια να την αντικαταστήσουν και ένα από τα καλύτερα είναι το σιρόπι αγαύης.

Είναι βέβαιο πως ο βιγκανισμός ήρθε για να μείνει και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο, γιατί η βάση του πατάει σε γερά ηθικά θεμέλια. Ο αποκλεισμός των ζωικών συστατικών από τη διατροφή δεν είναι νέα τάση, αλλά ξεκάθαρη στάση ζωής.

Στις μέρες μας το κίνημα αυτό παίρνει μεγάλη διάσταση, λόγω της ανησυχίας για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Mε τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας, τα οποία, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάδοση της ενημέρωσης, ενώνουν κόσμους. Η πανδημία αναμφίβολα έχει επηρεάσει τις αγορές, αλλά η vegan αγορά το πιθανότερο είναι ότι θα βγει κερδισμένη, καθώς ενισχύει το υγιεινό πρότυπο διατροφής και ζωής γενικότερα.

Στο ηλεκτρονικό μας delicatessen The Greek Grocery θα βρείτε πληθώρα ελληνικά παραδοσιακά vegan προϊόντα όπως: όσπρια, βούτυρα καρπών, ταχίνι, μανιτάρια, vegan burgers, αποξηραμένα φρούτα, σάλτσες, δημητριακά, μαρμελάδες, μπάρες δημητριακών κ.α.