Τα ρεβίθια, γνωστά και ως φασόλια garbanzo, είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό όσπριο που αποτελεί βασικό προϊόν σε πολλούς πολιτισμούς για αιώνες. Αυτά τα μικρά, στρογγυλά φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα ένα δημοφιλές συστατικό σε χορτοφαγικά και vegan πιάτα.
Διατροφικά Οφέλη των ρεβιθιών.
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλή είναι το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών, των ιστών και των κυττάρων του σώματος. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, που ισοδυναμεί με την πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ένα μικρό στήθος κοτόπουλου.
Eίναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια να περιέχει περίπου 12 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες και η εκκολπωματίτιδα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τα ρεβίθια είναι επίσης μια καλή πηγή βασικών μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και την πρόληψη της αναιμίας, ενώ ο φώσφορος είναι απαραίτητος για υγιή οστά και δόντια. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, επούλωση πληγών και υγιή όραση.
Τρόποι για να εντάξετε τα ρεβίθια στη διατροφή σας
Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να εντάξετε τα ρεβίθια στη διατροφή σας. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους είναι η χρήση τους σε σαλάτες. Απλώς ρίξτε τα μαγειρεμένα ρεβίθια με τα αγαπημένα σας λαχανικά, βότανα και dressing για ένα θρεπτικό και χορταστικό γεύμα. Mπορούν επίσης να πολτοποιηθούν για να κάνουν ένα νόστιμο ντιπ χούμους ή να αναμειχθούν σε ένα smoothie για πρόσθετη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα ρεβίθια είναι να φτιάξετε φαλάφελ. Αυτές οι τραγανές, χρυσοκαφέ μπάλες παρασκευάζονται από αλεσμένα ρεβίθια, μπαχαρικά και βότανα και είναι ένα δημοφιλές street food στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Μπορούν να σερβιριστούν σε πίτα με σαλάτα και σάλτσα ταχίνι για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα.
Mπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κρέατος σε πολλά πιάτα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ρεβίθια αντί για κιμά σε τάκος ή τσίλι ή χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε μια χορτοφαγική εκδοχή του αγαπημένου σας κάρυ ή στιφάδο.
Τελικές σκέψεις
Τα ρεβίθια είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό όσπριο που μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα ένα δημοφιλές συστατικό σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Είτε τα απολαμβάνετε σε σαλάτες, χούμους ή φαλάφελ, τα ρεβίθια είναι μια υγιεινή και νόστιμη προσθήκη σε κάθε γεύμα. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε Ρεβίθια σε Άλμη, Μαγειρεμένη Σκόνη Ρεβυθιού, Βιολογικό Ρεβύθι Αποφλοιωμένο, Ρεβύθι Βιολογικό.